Souvlaki - Grillspett
Jag har fastnat för Grekland och deras mat så här kommer ett grekiskt recept.
Receptet är för 5 portioner.
Ingredienser:
1 kg ox- eller fläskkött utan fett
Marinad:
1 dl olivolja
oregano, gärna färsk
paprikakrydda
salt och peppar
Gör så här:
Skär köttet i tärningar och lägg de i en skål. Blanda alla ingredienserna till marinaden.
Häll marinaden över köttet och låt det stå i 3-4 timmar. Rör runt bland köttbitarna så att alla bitarna blir marinerade. Trä upp köttet på träspett, som du blötlagt innan.
Lägg spetten på grillen och låt de få fin färg. Pensla på med marinaden under grillningen.
Det tar bara ett par minuter, så se till att ha dina tillbehör färdiga när du börjar grilla.
Tillbehör kan vara en fetaröra och sallad på färska grönsaker. Vill du ha en matigare rätt serverar du klyftpotatis eller potatissallad till. Du kan göra vitlöksbröd till som du lägger på grillen.
Kali orexi - Smaklig måltid.
Trevlig helg!
Omelett med sallad
Ett tips på en lätt lunch eller kanske kvällsmat. En omelett är lätt att göra eftersom du i stort sett bara behöver ha ägg hemma. I övrigt kan du ta i vad du har hemma i kylen.
Detta receptet är för 2 personer.
Ingredienser:
4 ägg
½ dl grädde
½ dl vatten
1 pkt bacon
salt och peppar
Vispa ihop ägg, grädde och vatten. Salt och peppar efter smak.
Skär baconskivorna i cm-stora bitar. Stek baconet i het panna utan fett.
Häll på äggsmeten och sänk värmen.
Låt omeletten puttra på låg värme ca 10 minuter. Den är färdig när all äggsmet stelnat.
Servera omeletten till en god sallad.
Sallad: Förslag till sallad. Isbergssallad, orange paprika, rödlök, färsk gurka och svarta oliver.
Lycka till.
Vårkyckling med kall örtsås
Räcker till 10 personer Ugn 200° i 45 minuter
Ingredienser:
1 ½ kg kycklingfilé
2 msk flingsalt
½ tsk nymald svartpeppar
Marinad:
1 ½ dl hackad citronverbena
3 pressade vitlöksklyftor
3 cm riven färsk ingefära
2 msk soja
1 dl rapsolja
Örtsås:
4 dl lätt creme fraiche
2 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad basilika
1 msk flytande honung
1 pressad vitlöksklyfta
Salt och peppar efter smak
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Lägg kycklingbitarna i en långpanna och strö över salt och peppar.
Blanda ihop marinaden och häll över kycklingen. Tillaga mitt i ugnen 45 - 50 min, ös kycklingen ett par gånger under tiden. Kontrollera att kycklingen är genomstekt.
Servera örtsåsen och en god sallad till. Vill man ha en matigare rätt lägger man till kokt ris.
Smaklig måltid!
Marica's ostkaka
Jag har fått receptet av en bosnisk vän som är mycket duktig på att baka kaffebröd.
Ser lite tråkig ut på bilden men som sagt, jättegod.
Ingredienser deg:
250 gr vetemjöl
150 gr margarin eller smör
100 gr socker
1 tsk bakpulver
3 äggulor
lite riven citron
Ingredienser fyllning:
500 gr keso
200 gr socker
1 dl pressad citron
3 äggvitor
4-5 msk mjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 g.
Blanda ihop degen och knåda den väl. Ställ in i kylskåpet 20 minuter.
Gör fyllningen - vispa äggvitor och socker fluffigt, vänd ner övriga ingredienser.
Ta ut degen ur kylskåpet och dela den i två bitar.
Tryck ut ena delen i en ugnsfast form, 20x30 cm.
Häll på fyllningen.
Riv över den andra delen av degen.
Sätt in formen i ugnen på 175 g i 15 minuter, höj upp temperaturen till 200 g och låt den stå i 15 minuter till. Totalt 30 minuter alltså. Ställ formen direkt på botten i ugnen de sista minuterna för att få botten färdiggräddad också.
Låt kakan svalna något innan ni skär den i rutor.
Njut den till en kopp kaffe.
Halstrad fiskduett med ljummen primörsallad och ceasardressing
Våren är äntligen här och då längtar man till lite lättare mat med färska primörer och fisk. Köttgrytor och gräddsåser i all ära men var sak har sin tid.
Jag tänkte börja med ett fiskrecept som jag fått nedtecknat av en kock i Göteborg. Jag har tyvärr ingen bild på maträtten, vilket är trist. En matblogg måste innehålla bilder tycker jag. Så här kommer i alla fall ett par bilder på råvarorna i denna rätt. Marulken är ju ingen snygging direkt, men ack så god.
Här kommer nu receptet på en perfekt vårmiddag för 4 personer.
250 g laxfilé
250 g marulkfilé
Ceasardressing
½ burk ansjovis
½ dl brännvinsost
1 dl gräddfil
1 dl majonäs
1 msk senap
1 st vitlöksklyfta
vitpeppar
Primörsallad
400 g färskpotatis
250 g sockerärtor
1 knippa vårlökar
1 knippa mangold
1 knippa färsk spenat
½ kg blåmusslor
300 g kräftstjärtar
1 st lime
2 dl olivolja
Koka potatisen. Skär sockerärtorna snett i tre delar. Skär vårlöken likadant men i fler bitar. Gör en marinad på olivolja, rivet limeskal och limesaft.
Ta ur musslorna ur skalen. Skär potatisen i önskad form och lägg den i marinaden tillsammans med kräftstjärtar och musslor, låt dra i ca 30 minuter.
Skär fyra jämnstora bitar av varje fiskfilé. Badda bitarna med olivolja och halstra i en stekpanna tills de har fått en fin yta på alla sidor. Stek färdigt fisken i ugnen på 150 g ca 5-7 minuter.
Blanda ingredienserna till dressingen i en mixer. Krydda med ansjovisen efter egen smak. Mixa ingredienserna till en slät dressing. Smaksätt med vitpeppar och sältan från ansjovisspadet. passera dressingen genom en sil för att få bort eventuella klumpar.
Strax innan serveringen, värm primörer och skaldjur genom att vända runt de i en varm stekpanna. Tillsätt mangold och spenat det allra sista.
Lycka till och smaklig spis!