Kyckling med kantareller och bacon

Jag som trodde att jag skulle hinna blogga lite oftare nu när semestern lider mot sitt slut. Men inte då, har man inget att göra skaffar man sig. Vi tapetserar och målar i halva huset....

Men lagar mat gör jag ju varje dag för det. Det är bara det att jag alltid glömmer att fota maten och recept utan foton är inget kul. Hur som helst lyckades jag komma ihåg detta i lördags. Så håll till godo.

Vi startade dagen med ännu en tur till svampskogen. Det finns ju massor av gula kantareller nu. Kan inte låta bli att plocka fast jag egentligen har så det räcker i frysen. Fast då kan man frossa med gott samvete.



De är ganska fina tycker jag.

Kyckling med kantareller och bacon      4 portioner

Ingredienser:

1 hel kyckling
1 pkt bacon
1 liter kantareller
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
1,5 dl grovt riven parmesan
salt och peppar

Gör så här:

Stycka kycklingen i 8 delar. Bryn bitarna i en stekpanna tills de fått fin färg, krydda med salt och peppar. Lägg över de i en ugnsfast form.
Skär baconet i bitar och stek de knapriga. Strö baconet över kycklingen.
Lägg kantarellerna i stekpannan och låt fukten från svampen koka bort. Lägg i en rejäl klick smör och salta lätt. Stek de gyllenbruna. Strö ut den stekta svampen över kycklingen.
Blanda creme fraiche och matlagningsgrädde i en skål. Riv en god parmesan och blanda ner i gräddblandningen. Häll allt över kycklingen i formen. Salta och peppra.

Ställ in formen i ugnen, 200 gr,  i 30 - 35 minuter eller tills kycklingen är färdig.

Nu sprider sig underbara dofter i köket. 

Lufta ett gott rödvin, t ex Brown Brother ...




...och koka ris att servera till kycklingen.



(Herregud vilken bild. Jag måste gå en kurs i att lägga upp och fota mat). 

Ser inte så gott ut men ni får tro mig på mitt ord. Det var himmelskt gott. 

Varför inte testa?

 

Muffins i olika smaker

Har semester därför har jag inte haft tid att blogga på länge. Ber om ursäkt för det. Men nu börjar semestern lida mot sitt slut och jag får mer tid över för detta.

Idag har jag testat ett par nya recept på muffins. Egentligen tycker jag att baka muffins är mycket jobb för lite, om man säger så. Men det går snabbt att slänga ihop och det är ganska svårt att misslyckas med de.
Jag blev inspirerad av min duktiga syster som verkar baka var och varannan dag på sin semester.

Först gjorde jag citronmuffins efter ett gammalt recept ifrån Hemmets Journal.



Citronmuffins

Ingredienser till 12 st:

100 g smör eller margarin
3/4 dl mjölk
1,5 dl florsocker med citronsmak
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 msk potatismjöl
2,5 dl vetemjöl

Gör så här:

Smält fettet, häll i mjölken och låt det bli varmt men inte koka.
Vispa upp ägg och florsocker.
Blanda bakpulver med potatis- och vetemjöl.Blanda ner mjölblandningen i äggsmeten växelvis med mjölkblandningen.
Häll smeten i formar. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Pröva med en sticka.


            


Sen gick jag på Blåbärsmuffinsen efter ett recept i en gammal dammig kokbok.



Blåbärsmuffins

Ingredienser till 12 st:

4 dl vetemjöl
2 dl socker
(1/2 tsk salt)
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
25 g smält smör el margarin
ca 2 dl djupfrysta otinade blåbär

Gör så här:
Blanda mjöl, socker, salt, och bakpulver i en bunke. Vispa ihop mjölk och ägg och rör ner tillsammans med smält smör. Vänd försiktigt ned de frysta blåbären. Rör inte för mycket.

Använd en muffinsplåt med 12 hål och sätt en muffinsform i varje hål. Fördela smeten och grädda mitt i ugnen i 200 - 225 grader mitt i ugnen ca 20 min eller till stickan känns torr.
Låt muffinsen vila en stund innan de lossas från formen.

              

Sen hade jag tänkt göra en hallonkaka med bären jag plockade bakom huset häromdagen. Men då tar ju hallonen slut så fort så jag blev lite snål och tänkte att om jag gör sylt av de istället så räcker de längre. Varm hallonsylt är ju så gott till glass. Gammaldags gräddvanilj är godast om ni frågar mig.

Så här kommer inget recept på hallonkaka utan ett enkelt hopkok på hallonsylt istället.

Hallonsylt

Häll 2 liter hallon i en kastrull, häll på 1 dl vatten och 3 dl strösocker.
Låt allt koka upp och småputtra i 5 minuter.
Häll på en varm och torr glasburk och förslut genast.

Eftersom jag inte tog i något konserveringsmedel håller den inte så länge. Men jag lovar er att den är slut långt innan den blivit dålig.



RSS 2.0