Muffins i olika smaker
Idag har jag testat ett par nya recept på muffins. Egentligen tycker jag att baka muffins är mycket jobb för lite, om man säger så. Men det går snabbt att slänga ihop och det är ganska svårt att misslyckas med de.
Jag blev inspirerad av min duktiga syster som verkar baka var och varannan dag på sin semester.
Först gjorde jag citronmuffins efter ett gammalt recept ifrån Hemmets Journal.
Citronmuffins
Ingredienser till 12 st:
100 g smör eller margarin
3/4 dl mjölk
1,5 dl florsocker med citronsmak
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 msk potatismjöl
2,5 dl vetemjöl
Gör så här:
Smält fettet, häll i mjölken och låt det bli varmt men inte koka.
Vispa upp ägg och florsocker.
Blanda bakpulver med potatis- och vetemjöl.Blanda ner mjölblandningen i äggsmeten växelvis med mjölkblandningen.
Häll smeten i formar. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Pröva med en sticka.
Sen gick jag på Blåbärsmuffinsen efter ett recept i en gammal dammig kokbok.
Blåbärsmuffins
Ingredienser till 12 st:
4 dl vetemjöl
2 dl socker
(1/2 tsk salt)
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
25 g smält smör el margarin
ca 2 dl djupfrysta otinade blåbär
Gör så här:
Blanda mjöl, socker, salt, och bakpulver i en bunke. Vispa ihop mjölk och ägg och rör ner tillsammans med smält smör. Vänd försiktigt ned de frysta blåbären. Rör inte för mycket.
Använd en muffinsplåt med 12 hål och sätt en muffinsform i varje hål. Fördela smeten och grädda mitt i ugnen i 200 - 225 grader mitt i ugnen ca 20 min eller till stickan känns torr.
Låt muffinsen vila en stund innan de lossas från formen.
Sen hade jag tänkt göra en hallonkaka med bären jag plockade bakom huset häromdagen. Men då tar ju hallonen slut så fort så jag blev lite snål och tänkte att om jag gör sylt av de istället så räcker de längre. Varm hallonsylt är ju så gott till glass. Gammaldags gräddvanilj är godast om ni frågar mig.
Så här kommer inget recept på hallonkaka utan ett enkelt hopkok på hallonsylt istället.
Hallonsylt
Häll 2 liter hallon i en kastrull, häll på 1 dl vatten och 3 dl strösocker.
Låt allt koka upp och småputtra i 5 minuter.
Häll på en varm och torr glasburk och förslut genast.
Eftersom jag inte tog i något konserveringsmedel håller den inte så länge. Men jag lovar er att den är slut långt innan den blivit dålig.