Fläskpannkaka

En kollega inspirerade mig till val av middagsmat idag. Detta har jag inte lagat sen barna var små.



Det var precis lika gott som jag kom ihåg med lite god lingonsylt till.

Ingredienser:

1,5 dl dinkelmjöl
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
400 gr fläsk eller bacon
3 ägg
6 dl mjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 gr och täck botten på en långpanna med fläsk eller bacon i tärningar. Ställ in plåten i ugnen under tiden den blir varm.
Blanda mjöl, salt och hälften av mjölken i en bunke och vispa till en slät smet. Häll på resten av mjölken och tillsätt äggen. Vispa samman allt.
Nu är nog ugnen varm. Ta plåten ur ugnen och häll på smeten över köttet. Sätt tillbaka i ugnen och grädda i 20-25 min tills kakan är gyllenbrun och fast.

Servera med lingon.


Fläskfilé i chutneysås

I helgen var jag på landet hos en kompis. Denna fantastiska rätt blev vi bjudna på till middag.

Receptet är för 4 personer.

Ingredienser:

500 g fläskfilé
1 st purjolök
smör att steka i
0,5 dl mango chutney
2,5 dl grädde
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
soja, ingefära, salt o peppar

Gör så här:

Skär köttet i skivor. Skölj och skär purjolöken i skivor.
Hetta upp en stekpanna och stek köttet och purjolöken i smör. Salta o peppra.
Lägg över på ett fat.



Blanda mango chutney, grädde, buljongtärning, vatten, soja, vinäger och ingefära i stekpannan
och låt koka upp. Lägg i köttet och purjolöken i såsen och låt puttra tillsammans i ca 5 minuter.



Servera med ugnsstekt potatis och god sallad.

Vi hade dessutom svamp, som vi plockat utanför stugan, till.





Jättegott och lätt att göra.








RSS 2.0