Jordgubbsdrinkar

Hej alla matvänner.

En matblogg behöver ju inte enbart innehålla mat. Dryck hör ju också till. Så innan jordgubbssäsongen är över helt skall ni få ett par tips på svalkande drinkar.

Vi börjar med en Frozen Strawberry Daiquiri




4-6 cl ljus rom
2 cl pressad lime
3-4 st jordgubbar
1 tsk socker


Kör samtliga ingredienser tillsammans med 1,5 dl is i en blender i 15-20 sekunder.
Servera i ett kylt cocktailglas - garnera med en jordgubbe

Om du byter ut romen mot vaniljvodka får du en Frozen Vanilla istället.



Eller varför inte en Strawberry Crush




2 cl Bacardi Razz
4 cl Martini Bianco
4-5 färska jordgubbar
3 cl lemon sweet 'n sour
krossad is
sprite


Mortla jordgubbar i ett highballglas. Blanda alla ingredienser tillsammans med krossad is i en shaker och skaka. Toppa med sprite och dekorera med en jordgubbe och sugrör.

Skål!


Superenkel vinbärskaka

Har ett knökfullt vinbärsträd. Dags att skörda, skall nog försöka tömma det till helgen. Men idag plockade jag av en halv gren med vinbär för att ha i kakan jag tänkte baka.



Vinbären är ju alltid godast precis i början av säsongen. Precis som med alla bär. Blåbären jag har i frysen lockar inte alls särskilt mycket just nu. Men när de är mogna ute i skogen är det helt ok igen.




Vinbärskaka

Ingredienser:

2 dl vinbär
100 gr smör
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 st ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform.
Smält smöret i en kastrull. Tag kastrullen från värmen och rör i socker, vaniljsocker och äggen.
Blanda bakpulvret med mjölet och rör i även det i smeten.

Häll smeten i formen. Strö på vinbären och tryck ner de lite. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.

Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna lite i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Sätt formen över kakan medans den kallnar.
Servera den kall som en vanlig sockerkaka eller lite ljummen med vispad grädde.

 

Som ni ser dränkte jag nästan min i grädde. Den blev riktigt saftig och fin.

Detta recept går naturligtvis att variera med andra bär eller frukter. T ex blåbär, hallon eller rabarber.

Mycket enklare än så här kan det knappast bli.


Baconlindad kycklingfilé med tillbehör

Puh, idag är det varmt. Men man får inte klaga, jag vet. Svalkar mig med ett glas rosévin i skuggan och har det ganska bra ändå.

Idag lagade jag baconlindad kycklingfilé med rostade primörer och fetaröra. Allt görs i ugnen och det går fort och lätt.

Jag började med primörerna.



Jag tog vad jag hade hemma. Det blev morötter, sockerärtor, sparris och potatis.
Bara dela de i ungefär lika stora bitar och ringla över lite olivolja, salta och peppra. 

Sen gick jag lös på kycklingen.



Dela filéerna på tvären i tre delar och linda in varje bit i bacon. Lägg i en form och ringla över olivolja, peppra.

In med allt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.

Sen rörde jag ihop fetaröran.



Jag tog ett paket fetaost och en dl gräddfil och rörde ihop det. Blandade i lite olivolja och saltade.




Sen var det bara att hälla upp ett glas rosévin och ett glas kallt vatten och hugga in.

Jättegott i värmen med sältan från baconet och fetaosten.

Nu är det dags att ta hand om ett överfullt vinbärsträd.
Skall baka en superenkel vinbärskaka till kaffet.
Svärdottern, Sofie, kommer och fikar ikväll när sonen är på seglarsemester.

Recept kommer lite senare.

Sköt om er och tänk på att dricka mycket i värmen (vatten).



Matsidor på internet

Som ni matintresserade säkert har märkt, finns det en uppsjö av recept att hitta på internet.

Men här tipsar jag om en blogg som har samlat många olika matbloggar i Sverige.
Detta är ett enkelt sätt att hitta roliga matbloggar utan att behöva leta runt själv.

http://www.matbloggar.com/

Gå in och titta vet jag. En vacker dag hoppas jag att min matblogg också finns här.

Kökshäxan

Rödspättefilé med färskpotatis och kall sås



Detta är min favoritfisk. Rödspätta. Så god helstekt med potatis och skirat smör.

Men idag hade jag filéer i frysen, typisk akutmat, så de fick duga.


Det fick blir smörstekta filéer med färskpotatis och remouladsås. Lite grönsaker och ett glas bubbelvatten till så var måltiden komplett. Intogs i solen på altanen. Kan det bli bättre?

Behövs inget recept till detta tycker jag.
Man steker fisken 1,5 min på varje sida, kokar potatisen och skär ner lite grönsaker. Remouladsåsen hade jag också färdig. Fast det hade gått lika bra med skirat smör.



Det var godare än det ser ut på min bild, tro mig. Klart på 20 minuter. Perfekt.

Testa vet jag!



RSS 2.0